Στην Ελλάδα του 2014 τα μεγάλα έργα δεν είναι μόνο τα οδικά. Σε μία περίοδο που υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για την ανάταση του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και των προμηθευτών του έρχονται πολύ μεγάλα, σπουδαία έργα που ξεφεύγουν από την συνηθισμένη ατζέντα. Εκπαίδευση και Ενέργεια είναι μεταξύ άλλων στο μενού.
Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα μήνα το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει υπογράψει 2 συμβάσεις για κατασκευή 24 σχολείων με ΣΔΙΤ σε περιοχές του Νομού Αττικής με συνολικό κόστος 110εκ.ευρώ. Τα 2 έργα υπογράφησαν με την Κ/Ξ ΑΤΕΣΕ-ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ για 14 σχολεία σε Αθήνα, Κερατσίνι, Κορωπί, Παλλήνη, Πεντέλη με κόστος 58εκ.ευρώ.
Το δεύτερο έργο το ανέλαβε η J&P ΑΒΑΞ για 10 σχολεία σε Αθήνα, Νέο Ηράκλειο, Ωροπό, Μέγαρα με κόστος 52εκ.ευρώ. Τα 2 έργα θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς είναι η πρώτη φορά στην χώρα μας που επιχειρείται η κατασκευή σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ.
Η κατασκευή των σχολικών μονάδων θα δώσει μεγάλη ανάσα στην διψασμένη κατασκευαστική αγορά τόσο με την απασχόληση μερικών χιλιάδων ατόμων κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και με την δραστηριότητα σε επιχειρήσεις του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου (γυψοποιίες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, είδη υγιεινής, τσιμεντοβιομηχανίες κλπ).
Η αρχή εφόσον κριθεί επιτυχημένη θα εφαρμοστεί σχεδόν καθολικά στο μέλλον ως μία λύση για την συνεχή κατασκευή δημόσιων κτιρίων που θα διαχειρίζονται από ιδιωτικές εταιρείες απαλλάσσοντας το Δημόσιο από εκατομμύρια ευρώ. Το μοντέλο εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όμως στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα με σκεπτικισμό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σε ένα άλλο πεδίο, άγνωστο για την Ελλάδα προχωρά τελικά ο πολλαπλός διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων με την Αττική. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε ως ενιαίος τελικά «έσπασε» στα 4 και ήδη έχουμε 3 αναδόχους ενώ και ο 4ος διαγωνισμός προχωρά.
Συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε ως ανάδοχος για την διασύνδεση της Σύρου με Τήνο, Μύκονο και Πάρο η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ενώ ένα μικρότερο έργο που αφορά στο συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος «SVC» στην Σύρο, ανατέθηκε στην σύμπραξη εταιριών ΑΒΒ ΑΕ - ΑΒΒ ΑΒ. Τα 2 έργα έχουν κόστος 93εκ.ευρώ.
Τώρα με νέα ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε πως η ALSTOΜ ανέλαβε την κατασκευή των υποσταθμών σε Λαύριο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο και Πάρο, ένα έργο με κόστος 42εκ.ευρώ.
Πλέον απομένει να μάθουμε τον ανάδοχο του έργου προμήθειας και πόντισης του καλωδίου που θα συνδέσει το Λαύριο με την Σύρο και θα δώσει τέλος στην «βρώμικη» ενέργεια των ντιζελοκινητήρων που σήμερα υπάρχουν στα νησιά μας.
Τα έργα αυτά θα αναστήσουν τις εταιρείες καλωδίων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και θα ωθήσει την συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τα έξοδα της ΔΕΗ για την λειτουργία των σημερινών μονάδων.
Αυτά τα νέα έργα έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά «διαφορετικών» έργων που εισάγονται στην χώρα μας, ακριβώς την ώρα που τα έχουμε ανάγκη. Μην ξεχνάμε το πολύ μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού που αποτελεί την μεγαλύτερη αστική επένδυση στην Ευρώπη με κόστος που αγγίζει τα 7 δις ευρώ.
Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και άλλα πρωτόγνωρα έργα για τη χώρα που αφορούν εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν ανά την Ελλάδα, αλλά και το έργο-μαμούθ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σε Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο.